Verfkwasten bewaren  

verfkwasten bewaren

Over het bewaren van kwasten: onze tips

Waarom zou u niet gewoon na elke schilderbeurt uw kwast vervangen voor een nieuw exemplaar? Wel zo makkelijk nietwaar? En toch willen wij u laten zien waarom het juist wel een goed idee is, om uw (favoriete) schilderskwast na elke klus netjes te onderhouden om hem vervolgens weer te kunnen gebruiken bij de eerstvolgende verfklus. We delen graag onze tips en tricks. Lees snel verder. 

Verschillende soorten kwasten en hun onderhoud

Voor het uitvoeren van uw schilderskwast zult u hoogstwaarschijnlijk verschillende soorten kwasten nodig hebben. We lichtten de meest gebruikte kwastsoorten kort uit:  

 • Platte kwasten: Ideaal voor het schilderen van grote, vlakke oppervlakken. Zorgen voor een gladde, egale afwerking. 
 • Ronde kwasten: Perfect voor detailwerk en het schilderen van moeilijk bereikbare plekjes. 
 • Synthetische kwasten: Uitstekend voor watergedragen verven, behouden goed hun vorm en nemen minder vocht op. 
 • Natuurlijke haren kwasten: De beste keuze voor oliegebaseerde verven, door hun vermogen om verf efficiënt op te nemen en gelijkmatig te verdelen.  
 

Voor elk van deze kwasten geldt dat na het reinigen het belangrijk is om ze goed uit te slaan en te laten drogen in hun natuurlijke vorm, zodat de haren niet verbuigen of beschadigen, waarmee hun levensduur verlengd wordt. Maar hoe reinigt u nu het beste uw kwasten?  

bewaren van kwasten door ze te reinigen

Uw stap voor stap handleiding voor stralend schone kwasten

Het reinigen van uw kwasten is geen ingewikkelde taak, maar het is wel belangrijk dat u de juiste stappen volgt. Wij zetten de stappen voor u op een rijtje. 

 • Stap 1: verwijder het overtollige gedeelte van de verf uit de kwast, dit doet u met een doek die vies mag worden of een papieren wegwerpdoek.  
 • Stap 2: vervolgens reinigt u de kwast, welk middel u hiervoor gebruikt is afhankelijk van met welke soort verf u heeft geschilderd.  
 • Watergedragen verf verwijdert u het makkelijkst met warm water en een milde zeep. Spoel de kwast grondig uit onder stromend water. 
 • Heeft u geschilderd met verf op oliebasis? Pak dan een schoon bakje terpentine en beweeg de kwast zachtjes heen en weer. Doe dit net zolang tot de laatste restjes verf uit de kwast verwijderd zijn. 
 •  Stap 3: tot slot behandelt u de kwast nog met zeep en spoelt u hem daarna nog eens grondig uit, zodat er geen zeepresten tussen de kwastharen achterblijven.  
 • Stap 4: vervolgens slaat u de kwast uit om zoveel mogelijk vocht uit de kwast kwijt te raken.  
 • Stap 5: daarna knijpt u de haren van de kwast uit vanaf de ferrule (verbindingsstukje van metaal) tot aan het uiteinde van de haren en zorg er hierbij voor dat de kwast zijn oorspronkelijke vorm houdt.  
 • Stap 6: hang de kwast vervolgens op of leg hem plat neer om te drogen. Bewaar droge kwasten in een stofvrije omgeving en plaats ze eventueel in een kwastenhouder.  

Hoe bewaart u kwasten en verfrollers

Wilt u die ene favoriete kwast of verfroller langer mee laten gaan, dan is er zorgvuldigheid geboden bij het opbergen en bewaren van uw verfgerei. Na het schoonmaken van de kwasten is het belangrijk om ze eerst te laten drogen voordat u ze opbergt. Laat ze daarom hangend drogen zodat de haartjes niet worden platgedrukt. Voor verfrollers geldt, doe ze na het reinigen in een schone plastic zak of hoes om te voorkomen dat ze uitdrogen en stofvrij blijven. Zorg er wel voor dat u de lucht uit de zak drukt voordat u hem afsluit. Leg de plastic zak met de verfrollers en kwasten daarna op een koele, droge plek om ze in optimale conditie te houden voor de volgende verfklus.  

De voordelen van het bewaren van kwasten en verfrollers

Het goed bewaren van uw kwasten en verfrollers biedt talloze voordelen die niet alleen uw portemonnee, maar ook het milieu ten goede komen. Door zorgvuldig onderhoud en opslag kunnen kwasten en verfrollers herhaaldelijk gebruikt worden, wat bijvoorbeeld leidt tot minder afval. Andere voordelen van het juist bewaren van gebruikte verfspullen: 

 • Kostenbesparing: u bespaart geld op lange termijn door niet steeds nieuw schildergereedschap aan te hoeven schaffen. 
 • Kwaliteitsbehoud: goed onderhouden kwasten en rollers behouden hun kwaliteit en gaan langer mee. 
 • Minder grondstofgebruik: door hergebruik vermindert u de vraag naar nieuwe grondstoffen voor de productie van schildergereedschap. 
 • Energiebesparing: het kost minder energie om kwasten te reinigen en op te bergen dan om nieuwe te produceren. 
 • Betere schilderresultaten: goed onderhouden gereedschap zorgt voor een consistentere en hogere kwaliteit van schilderwerk. 

Voorkom deze fouten bij het schoonmaken van kwasten

Het is natuurlijk een inkoppertje, maar het niet direct schoonmaken van een kwast zorgt er alleen maar voor dat de kwast uithardt en niet langer bruikbaar is. Andere veel voorkomende fouten waardoor uw verfkwasten geen lang leven beschoren zijn: 

 • Te hard schrobben: hierdoor gaan de kwastharen te ver uit elkaar staan en raakt de kwast zijn vorm kwijt.  
 • Onvoldoende uitspoelen: wanneer er zeepresten achterblijven in de kwast komt er niet veel terecht van uw eerstvolgende verfbeurt.  
 • Niet goed laten drogen: kwasten die niet goed droog zijn gemaakt na het reinigen kunnen gaan schimmelen of een muffe geur aannemen. 
 • Overmatig gebruik van chemicaliën: dit kan de kwastharen broos maken waardoor de kwasten uitharen. En er is niets vervelender om een kwast te gebruiken die haren in uw mooie verfwerk achterlaat.  
 • Niet terug in vorm brengen: na het schoonmaken is het verstandig om de kwasten terug in hun oorspronkelijke vorm te brengen voordat u ze laat drogen.  

Door deze fouten te voorkomen en de stapsgewijze handleiding voor het reinigen van kwasten te volgen, zorgt u ervoor dat uw kwasten in goede staat blijven en uw schilderwerk van hoge kwaliteit is. Besteed u uw schilderklus liever uit? Dan bent u bij Schildersbedrijf Colorful aan het juiste adres! 

Zoeken

Recente berichten

Verfkwasten bewaren  

Home Over het bewaren van kwasten: onze tips Waarom zou u niet gewoon na elke schilderbeurt uw kwast vervangen voor een nieuw exemplaar? Wel zo

Lees meer »