De top 5 fouten om te vermijden bij het voorstrijken

voorstrijk aanbrengen

5 fouten om te vermijden bij het voorstrijken

Een frisse laag verf kan wonderen doen voor de uitstraling van uw huis. Maar voordat u met die mooie nieuwe kleur begint, is het belangrijk niet de cruciale stap van het voorstrijken over te slaan. Voorstrijken is een essentiële stap in het voorbereiden van muren voor een nieuwe verflaag. Hoewel het lijkt alsof u zomaar een laagje voorstrijkmiddel kunt aanbrengen, zijn er veel fouten die u kunt maken. Deze kunnen variëren van het kiezen van het verkeerde middel tot het niet goed voorbereiden van het oppervlak. In deze blog vertellen we je alles over voorstrijk en de 5 meest gemaakte fouten bij het voorstrijken van de muren.

Wat is voorstrijk en waarom strijk je een muur voor?

Voorstrijk is een primer die u aanbrengt op een muur voordat u gaat schilderen. Het dient als een soort basislaag die verschillende functies heeft, zoals het verbeteren van de hechting van de verf en het isoleren van de ondergrond. Het gebruik van voorstrijk kan uiteindelijk zorgen voor een strakker en duurzamer eindresultaat. Zonder deze voorbereidende laag kan verf ongelijkmatig intrekken of zelfs afbladderen. Ook kan voorstrijk specifieke problemen aanpakken, zoals vochtplekken, roetvlekken of een sterk zuigende ondergrond. Kortom, het voorstrijken van een muur is een essentiële stap in het verfproces die niet overgeslagen mag worden als u streeft naar een professioneel ogend resultaat.

De 5 meest gemaakte fouten met voorstrijk

1. Verkeerde voorstrijkmiddelen kiezen

Het aanbrengen van de verkeerde voorstrijkmiddelen kan leiden tot een reeks problemen, zoals verf die niet goed hecht of zelfs afbladdert na verloop van tijd. Daarom is het belangrijk om te weten welk type voorstrijkmiddel geschikt is voor uw project. Er zijn bijvoorbeeld middelen speciaal voor vochtige ruimtes, terwijl andere beter zijn voor oppervlakken die veel slijtage ondergaan.

Tip: Lees de verpakking zorgvuldig en overleg eventueel met een specialist.

De verschillende voorstrijkmiddelen

Er zijn verschillende soorten voorstrijkmiddelen op de markt, elk met hun eigen specifieke toepassing. Het is essentieel om het juiste middel te kiezen, afhankelijk van het type ondergrond en de specifieke eisen van je project, om te zorgen voor een duurzaam en professioneel resultaat.

 • Algemene voorstrijkmiddelen
  Deze zijn geschikt voor de meeste soorten ondergronden en zorgen voor een goede basis voor vrijwel elk type verf.
 • Isolerende voorstrijkmiddelen
  Deze worden gebruikt om vlekken of sterke kleuren te isoleren, zodat ze niet door de nieuwe verflaag heen komen.
 • Vochtwerende voorstrijkmiddelen
  Speciaal ontworpen voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, deze middelen voorkomen dat vocht door de verf heen trekt.
2. Ongelijke laag aanbrengen

Een van de meest voorkomende fouten bij het voorstrijken van verf is het aanbrengen van een ongelijke laag. Dit kan resulteren in een oneffen eindresultaat.

Tip: Gebruik een verfroller voor grote oppervlakken en een kwast voor de hoeken en randen. Zorg ook voor een gestage hand tijdens het aanbrengen.

Hoe moet je voorstrijk aanbrengen?

Het aanbrengen van voorstrijk is een essentiële voorbereidingsstap voordat u begint met verven. Heel ingewikkeld is het niet, maar het is wel goed om de juiste stappen te volgen. We leggen het graag aan u uit:

 1. Voorbereiding: Zorg eerst dat de muur schoon, droog en vrij van losse deeltjes is.

 2. Keuze van voorstrijkmiddel: Kies het juiste middel op basis van uw specifieke behoeften.

 3. Aanbrengen: Gebruik een roller of kwast om het voorstrijkmiddel aan te brengen. Werk in secties en let op dat u geen delen mist.

 4. Drogen: Laat het voorstrijkmiddel volledig drogen voordat u begint met schilderen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type voorstrijkmiddel en de omstandigheden.
3. Onvoldoende droogtijd

Voorstrijkmiddelen hebben tijd nodig om te drogen. Zodra het middel niet goed droogt, zal de verf die je eroverheen aanbrengt ook niet goed hechten.

Tip: Volg de droogtijdaanbevelingen op de verpakking. Dit kan variëren van enkele uren tot zelfs een hele dag.

4. Slechte voorbereiding van het oppervlak

Voor je begint met voorstrijken, is het van belang om het oppervlak goed te reinigen. Vuil, stof en oude verfresten kunnen de effectiviteit van het voorstrijkmiddel verminderen.

Tip: Maak de muur schoon met een mild reinigingsmiddel en schuur eventuele oneffenheden glad.

5. Geen tweede laag aanbrengen waar nodig

Sommige muren, vooral die met veel oneffenheden of donkere vlekken, kunnen baat hebben bij een tweede laag voorstrijkmiddel.

Tip: Controleer na het drogen van de eerste laag of er plekken zijn die extra dekking nodig hebben en breng indien nodig een tweede laag aan.

Laat Schildersbedrijf Colorful u helpen

Voorstrijken mag dan een extra stap in het schilderproces zijn, het is zeker één die de moeite waard is. Door de tijd te nemen voor een goede voorstrijklaag, zorgt u voor een duurzamer en mooier eindresultaat. Als u liever het zekere voor het onzekere neemt en deze belangrijke klus door professionals wilt laten uitvoeren, staan wij van Schildersbedrijf Colorful voor u klaar.

Met onze jarenlange ervaring en oog voor detail garanderen wij een vlekkeloos resultaat. Klaar om uw muren naar het volgende niveau te tillen? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Veelgestelde vragen

Ja, voorstrijken is vaak een essentiële stap, vooral bij zuigende of poederende ondergronden. Het zorgt voor een gelijkmatige absorptie van de verf, waardoor uw eindresultaat er beter uitziet.

De droogtijd van voorstrijk kan variëren, maar ligt meestal tussen de 2 en 6 uur. Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking voor de exacte droogtijd.

Nee, hoewel beide producten als een primer dienen, zijn ze niet hetzelfde. Voorstrijk is bedoeld om de ondergrond voor te bereiden en grondverf zorgt voor een hechtlaag voor de eindlaag.

Dit hangt af van de zuigkracht van de ondergrond en de dekking van het product. Check de verpakking voor informatie over het rendement.

Zoeken

Recente berichten

Verfkwasten bewaren  

Home Over het bewaren van kwasten: onze tips Waarom zou u niet gewoon na elke schilderbeurt uw kwast vervangen voor een nieuw exemplaar? Wel zo

Lees meer »

Binnendeur schilderen

Geef uw interieur een nieuwe look door binnendeuren schilderen! Hoe pakt u dat aan? Welke materialen heeft u nodig? Lees het hier!

Lees meer »