Hoe moet u een plafond verven?

Is uw plafond niet meer zo stralend wit als vroeger of wilt u gewoon graag een ander kleurtje? Dan is het tijd om het plafond een nieuw likje verf te geven. Verfde u al eens eerder een plafond of was uw vorige verfklus niet zo’n succes? Lees dan snel verder voor de beste tips voor een succesvolle verfbeurt!

De voorbereidingen voor het verven van een plafond

Voor elke klus en dus ook het verven van een plafond geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Schilderen zonder spatten is mooi, maar niet altijd realistisch. Zorg er daarom voor dat u de vloer goed afdekt met afdekfolie. Maak het plafond stofvrij met een droge doek en plak zo ver als mogelijk de randen af. Hiermee voorkomt u strepen en vlekken op de muur. Werk ook voordat u gaat beginnen eventuele oneffenheden in het plafond weg met muurvuller en laat deze goed drogen.

Een primer voor het plafond

Het is in de meeste gevallen verstandig om voor het beginnen met verven het plafond eerst te behandelen met een primer. Een primer op het plafond stopt de zuigende werking van het plafond. Daarmee voorkomt u dat het plafond te veel verf opzuigt. Ook voorkomt u hiermee dat er strepen of vale plekken ontstaan doordat er te weinig verf op het plafond blijft zitten.

Een plafond schilderen zonder strepen

Het is het beste om een plafond in een keer te schilderen. Gebruik een verfroller van hoge kwaliteit en schilder altijd met de lengte van het plafond mee. Schilder waar het mogelijk is weg van het raam en kijk tijdens het schilderen richting het licht. Zo houdt u overzicht op uw werk en voorkomt u schaduw. Schilder eerst de randen met een ronde kwast. Daarmee voorkomt u strepen en spatten op de wand.

Verdeling van het plafond

Voor de beste aanpak is het verstandig om het plafond in denkbeeldige stukken van een vierkante meter te verdelen. Zorg ervoor dat de verfroller goed vol zit met verf en breng enkele stroken naast elkaar aan binnen de vierkante meter. Probeer de verf gelijkmatig te verdelen en eindig altijd met een rolbeweging in de lengte van het plafond.

Een plafond schilderen zonder strepen

Strepen ontstaan tijdens het verven door een verschil in absorptie van de ondergrond. Dit komt voornamelijk door een ongelijkmatige verdeling van de verf op het plafond. Deze droogt dan niet overal tegelijk op. Zorg daarom altijd voor een gelijke temperatuur, het liefst onder de 20 graden. Bij hogere temperaturen is de kans op strepen groter doordat de verf sneller droogt.

Een systeemplafond schilderen

Een systeemplafond is een plafond met structuurplaten. De plafondplaten liggen vaak in een metalen constructie. Een systeemplafond vergt meer voorbereiding dan een gewoon plafond, maar ook een systeemplafond kunt u schilderen. Een voordeel van een systeemplafond is dat u de plafondplaten uit de constructie kan halen, waardoor u het verfwerk ook zonder ladder kan uitvoeren.


Haal de plafondplaten uit het metalen frame en leg ze op de grond. Net als bij een normaal plafond, begint het verven van plafondplaten met een grondige reiniging. Hiervoor gebruikt u een goede ontvetter. Zijn het gladde kunststofplaten? Breng dan eerst een primer aan. Doet u dit niet, dan kan de verf niet goed hechten. Voor een egale verflaag werkt u ook hier in de lengterichting en verdeelt u de verf gelijkmatig.

Een plafond verven met hulp van onze ervaren schilders

Het verven van een plafond is een uitdagende en tijdrovende klus. Het is niet alleen belangrijk dat u het voorbereidende werk goed uitvoert, maar ook dat u de juiste technieken gebruikt. Alleen dan behaalt u een zo goed mogelijk resultaat met de langste levensduur.


Het schilderen van een plafond toch liever uitbesteden? Neem vrijblijvend contact met ons op! We maken graag een offerte op maat.

Veelgestelde vragen

Een matte, watergedragen verf is meestal de beste keuze voor plafonds, omdat deze minder oneffenheden laat zien.

Gewoonlijk zijn twee lagen voldoende, maar dit kan afhangen van de kwaliteit van de verf en de kleur van het onderliggende oppervlak.

Een primer is aanbevolen als het plafond nog nooit is geverfd, bij kleurveranderingen, of wanneer u over een donkere kleur schildert.

Het is belangrijk om ‘nat-in-nat’ te werken. Dit betekent dat u nieuwe stroken moet overlappen met de nog natte verf van de vorige strook.

Raadpleeg de aanwijzingen van de verffabrikant, maar meestal is 6 tot 8 uur voldoende.

Zoeken

Recente berichten

Verfkwasten bewaren  

Home Over het bewaren van kwasten: onze tips Waarom zou u niet gewoon na elke schilderbeurt uw kwast vervangen voor een nieuw exemplaar? Wel zo

Lees meer »

Binnendeur schilderen

Geef uw interieur een nieuwe look door binnendeuren schilderen! Hoe pakt u dat aan? Welke materialen heeft u nodig? Lees het hier!

Lees meer »