Wat u moet weten voor u, uw trap gaat verven

Een trap krijgt elke dag veel te verduren, elke dag lopen er verschillende gezinsleden de trap op en af. De ene keer loopt er iemand vrij rustig met sokken over de trap, maar de andere keer loopt er iemand stampvoetend met schoenen aan overheen. Door deze dagelijkse last heeft een trap sneller een nieuwe verflaag nodig dan andere delen in uw woning. Het verven van een trap is een intensieve en tijdrovende klus. Als u zelf niet de tijd, energie of kennis heeft voor het schilderen van een trap, dan is het mogelijk om bij ons een professionele schilder in te huren, zodat u in de kortste keren van uw gerenoveerde trap kan genieten. Wilt u het toch liever zelf doen? Dan geven we hier onze tips voor het verven van uw trap.

Voorbereiding op het verven van de trap

Voordat er daadwerkelijk begonnen kan worden aan het schilderen van de trap, zal deze voorbereid moeten worden. Om ervoor te zorgen dat de trap goed in de nieuwe verf komt te zitten, is het van belang om de volgende stappen uit te voeren.

Stap 1 verwijder indien nodig het tapijt van uw trap

Als uw trap nog bekleed is met tapijt, dan zal dit verwijderd moeten worden voordat het oppervlak geverfd kan worden. Het tapijt kan op twee verschillende manieren bevestigd zijn, namelijk met spijkers of met lijm.

Als het tapijt met spijkers is bevestigd, dan is het mogelijk om het tapijt voorzichtig omhoog te trekken. In het geval dat u dit voorzichtig doet zullen de meeste spijkers met het tapijt omhoog komen. Als u dit te snel doet en er enkele spijkers in het hout blijven zitten, dan is het mogelijk om de overige spijkers met een klauwhamer of met een tang te verwijderen.

In het geval dat het tapijt met lijm is bevestigd, dan zijn er andere methodes nodig afhankelijk van de gebruikte lijmsoort. Om te achterhalen welke lijm gebruikt is, is het verstandig om eerst een stukje van het tapijt los te wrikken zodat een deel van de lijm zichtbaar is. Als er witte lijm is gebruikt zal het tapijt relatief gemakkelijk te verwijderen zijn met behulp van een mengsel van water en zeep. Als er gebruik is gemaakt van bruine lijm dan zal het proces moeizamer verlopen. Hiervoor zult u moeten proberen om met tapijtlijm verwijderaar het tapijt los te krijgen.

Stap 2 verwijder lijmresten van de trap

Nadat het tapijt is verwijderd, dient u ervoor te zorgen dat de trap volledig vrij is van lijmresten. Zodra dit niet het geval is zal dit oneffenheden in de trap creëren. Om dit te kunnen doen zijn er twee mogelijkheden. Allereerst kunt u gebruikmaken van een lijm verwijderingsmiddel. Houd er wel rekening mee dat deze middelen chemisch zijn waardoor u zult moeten oppassen voor inhalatie. Ventileren is bij het gebruik van een chemisch lijm verwijderingsmiddel dan ook belangrijk.

Als u niet met chemicaliën wilt werken, dan is het schuren van het oppervlak de enige optie om de trap volledig lijmvrij te krijgen. Let hierbij wel op wat voor schuurpapier u gebruikt en hoelang u schuurt, de trap moet hierdoor namelijk niet beschadigt raken.

Stap 3 Het ontvetten van de trap

Nu de trap vrij is van tapijt, spijkers en/of lijmresten, zal deze goed schoongemaakt moeten worden. Dit is van belang zodat er geen vervuiling in de verf komt en de verf beter aan het materiaal van de trap kan hechten. Mocht de trap niet goed schoongemaakt worden dan zal de trapverf niet volledig hechten, waardoor de levensduur van het schilderwerk aanzienlijk minder zal zijn.

Stap 4 De trap schuren

Nadat de trap volledig schoon en vetvrij gemaakt is, dient de trap goed te worden geschuurd (als dit nog niet gebeurd is bij het verwijderen van lijmresten). Het schuren van de trap is van belang om eventuele oneffenheden in de trap glad te krijgen, en om de trap terug te krijgen naar het blanke hout. Verf dat op blank hout wordt geschilderd zal beter hechten en daardoor genieten van een langere levensduur.

Stap 5 Oneffenheden in de trap opvullen

Nu de trap volledig kaal is, kunt u eventuele kieren, gaten en deuken opvullen met behulp van plamuur of acrylaatkit. Laat de plamuur en/of acrylaatkit goed drogen.

Nu de kale trap is bijgewerkt waar nodig, is het van belang om eventuele nieuwe oneffenheden weer glad te schuren. Neem daarna de trap nog een keer af met een doekje, zodat er geen viezigheid of zaagsel op de trap kan blijven liggen.

Grondverf voor uw trap

Nu de voorbereiding voor het verven van de trap is afgerond, is het tijd om te beginnen met het daadwerkelijk verven van de trap. Omdat een trap relatief intensief gebruikt wordt is het aan te raden om tenminste twee lagen grondverf aan te brengen. De grote delen van de trap kunt u met een roller verven. Voor de zijkanten en hoeken is een kwast vaak handiger. Vergeet ook niet om tussen de verflagen door de trap nog een keer te stof- en vetvrij te maken en licht op te schuren. Zo zorgt u ervoor dat de verflagen goed hechten.

Het schilderen van de trap

Nu de grondlaag op de trap is aangebracht en droog is, kan de trap afgelakt worden. Ook voor de laklaag is het verstandig om meerdere lagen aan te brengen. Op deze wijze verzekert u zichzelf van een langere levensduur van uw gerenoveerde trap. Gebruik ook voor de traplak een verfroller voor de grote delen en een kwast voor de zijkanten.

Hulp van onze ervaren schilders

Het verven van de trap is een uitdagende klus die veel tijd kan kosten. Het is niet alleen belangrijk dat het voorbereidende werk goed wordt uitgevoerd, maar ook dat de juiste materialen en verfsoorten worden gebruikt. Alleen dan kan een optimaal resultaat worden behaald met de langste levensduur.

Het schilderen van de trap toch liever uitbesteden? Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij maken een offerte op maat.

Veelgestelde vragen

Ja, voorbehandeling is essentieel voor een duurzaam en strak eindresultaat. Het schuren en ontvetten van de trap zijn belangrijke stappen.

Wij raden een slijtvaste verf aan, zoals een polyurethaan acrylaatverf, voor duurzaamheid en eenvoudig onderhoud.

Dit kan variëren, maar meestal minimaal 6-8 uur. Raadpleeg altijd de instructies van de verffabrikant.

Door de verf goed te verdelen en nat-in-nat te werken kunt u strepen en markeringen minimaliseren.

Ja, maar zorg voor een geschikte metaalprimer en volg de specifieke instructies voor metaalverf.

Zoeken

Recente berichten

Verfkwasten bewaren  

Home Over het bewaren van kwasten: onze tips Waarom zou u niet gewoon na elke schilderbeurt uw kwast vervangen voor een nieuw exemplaar? Wel zo

Lees meer »

Binnendeur schilderen

Geef uw interieur een nieuwe look door binnendeuren schilderen! Hoe pakt u dat aan? Welke materialen heeft u nodig? Lees het hier!

Lees meer »